Blog

Sağlıklı Yaşam ve Kaliteli Bir Hayat Yaşamanız İçin Öneriler

Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler Nelerdir?

Sağlıklı ve daha uzun ömürlü bir yaşam sürmek istiyorsanız aşağıdaki basit önerileri dikkate alabilirsiniz. Hayat kalitemizi nasıl arttırabiliriz bu makalemizde sizlere bunları anlatacağız.

Yeteri Kadar Su İçin

Günde en az 2 litre saf su tüketimi, organların daha iyi bir şekilde çalışması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gereklidir. Diğer taraftan yeterli miktarda su içmek ideal kiloya ulaşmak için de en önemli faktörler arasında gösterilmektedir.

Günlük 2 litreden fazla su içilmesi fiziksel sağlığın yanı sıra cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkiler göstermektedir. Cildin nem dengesinin sağlanması ve cilt lekelerinin önlenmesi için yeteri kadar su tüketebilirsiniz.

Ellerinizi Yıkamayı İhmal Etmeyin

Ellerde bulunan zararlı birçok mikroorganizma göz ve burun gibi bölgelere dokunulması ile birlikte vücudun içerisine girebilmektedir. Bunu önlemek için sadece yemeklerden önce değil gün içerisinde birçok kez ellerimizi yıkamamız gerekir. Yapılan araştırmalara göre zamana yayılmış şekilde günlük en az 7 kez ellerini sabun ile yıkayan kişilerin hastalıklara daha az yakalandığı görülmüştür.

Şekerden Uzak Durun

Şeker sağlığımızı tehdit eden en riskli gıdalardan biridir. Vücuda alınan şekerin hızlı bir şekilde yağa dönüşmesi metabolizma üzerinde ciddi sorunlara neden olabilir.

Uzun vadede fazla şeker tüketen kişilerin bağışıklık sistemleri daha kırılgan hale gelerek, hastalıklara yakalanma riskleri artmaktadır. Ancak vücut yapımız gereği sıklıkla şekerli gıdalar tüketmek ihtiyacı duyarız. Canınız tatlı yemek istediği zaman bu isteğinizi meyve tüketerek gidermek daha sağlıklı olacaktır.

Bol Sebze Tüketilmelidir

Koyu yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere bol miktarda sebze tüketmek, sağlıklı yaşam için öneriler arasındaki en önemli unsurlardan biridir. Sebzeler vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminlerin en iyi şekilde karşılanmasını sağlayan besinlerdir. Üstelik bu besinlerin kalori değerinin genel olarak düşük olması, kilo artımı olmadan sağlıklı bir şekilde beslenmemizi sağlayabilir.

Düzenli olarak sebze tüketen kişilerin bağışıklık sistemleri daha güçlü olarak olduğu için sil olacağı için, hastalık ve enfeksiyonlara yakalanma riskleri de daha az olmaktadır.

Meyve Tüketimi İhmal Edilmemelidir

Tıpkı sebze tüketimi gibi düzenli olarak meyve tüketmek de ihtiyacımız olan mineral ve vitaminlerin alınması için önemlidir. Diğer yandan şeker tüketme isteğini azaltması, meyveleri sağlık açısından daha tercih edilebilir besinler haline getirmektedir.

Uzmanlar günlük en az 4 porsiyon sebze ve meyve tüketimini tavsiye etmektedir. Özellikle mevsim meyveleri tüketmek, bu besinlerden alınacak mineral ve vitaminlerin daha kaliteli olmasına yardımcı olmaktadır.

Düzenli Olarak Egzersiz Yapın

Sağlıklı bir yaşam elde etmek için düzenli olarak egzersiz yapmak şarttır. Düzenli olarak spor yapmanız halinde stres ve stresin etkileri ortadan kalkacaktır. Diğer taraftan egzersizlerin enerjiyi arttırıcı faydaları olduğu da bilinmektedir.

Egzersiz yapmanın en önemli faydası hiç şüphesiz ki birçok hastalığın temel nedeni olan fazla kilolardan kurtulmayı sağlamasıdır. İdeal kilonuza ulaşmak ve daha sağlıklı bir metabolizma için, mutlaka düzenli bir şekilde spor yapmanız gerekir. Özellikle hareketsiz yaşam biçimine sahip olan kişilerin egzersiz yapması, felç ve kalp krizi gibi risklerin önlenmesi için inanılmaz öneme sahiptir.

Uyku Kalitesi ve Düzeni Çok Önemlidir

Sağlıklı bir yaşam sürmek için uyku kalitesi ve düzeninin önemi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Uzmanlar günlük en az 7 saat gece uykusunun gerekli olduğu konusunda birçok uyarılarda bulunuyorlar.

Uzun süre uykusuz kalmak veya uyku kalitesinin düşük olması bağışıklık sistemi üzerinde ciddi olumsuzluklara sebep olabilir. Diğer taraftan gün içerisinde kendinizi sürekli yorgun hissedebilir ve odaklanma problemleri yaşayabilirsiniz. Yaşamın önemli bir bölümünde uyku düzeni sağlamayan kişilerin, ilerleyen yaşlarda Alzheimer gibi ciddi hafıza problemleri yaşaması muhtemeldir.

Alkol, Sigara ve Uyuşturucudan Uzak Durun

Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığınızın en iyi şekilde korunabilmesi için bu kötü alışkanlıklardan uzak durmanız gerekir. Bu tip alışkanlıkları bulunan kişilerin fiziksel sağlıklarının yanı sıra ruhsal sağlıklarının da ciddi risklerle karşı karşıya kaldığı bir gerçektir. Ömrün kısalması ve yaşam kalitesinin düşmesi gibi daha birçok olumsuzluğu bu alışkanlıklara sahip olan kişiler için saymak mümkündür.

Fazla Kilolardan Kurtulun

Aşırı kilolu olmak birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu problemlerin önemli bir kısmının kronik ve hayati rahatsızlıklar olması, fazla kiloların sağlığımız için nasıl bir risk oluşturduğunu görmemize yardımcı olmaktadır.

Felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kanser ve karaciğer problemleri gibi önemli birçok rahatsızlık fazla kilolu kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir.

Sağlıklı Beslenme Rutini Oluşturun

Sebze ve meyve tüketiminden bahsetmiş olsak da sağlıklı beslenme rutinine ayrı bir yer açmak gerekir. Alacağınız gıdaların işlenmemiş ve katkı maddesi içermeyen besinler olmasına dikkat etmeniz gerekir. Diğer yandan mümkün olduğu kadar doğal yetiştirilmiş besinler tüketmek, fiziksel ve ruhsal sağlık için en faydalı olacak seçeneklerden biridir.